30 Eylül 2015 Çarşamba

HİPERAKTİVİTE BELİRTİLERİ



HİPERAKTİVİTE BELİRTİLERİ



Hiperaktivite belirtileri aşırı hareketlilik, fevrilik ve dikkat eksikliği olmak üzere sınıflandırılabilir. Bu belirtilerin en az 6 tanesi çocuk 7 yaşından önce görülmelidir. Bu belirtiler DMS tanı kriterlerine göre belirlenmektedir. Tüm Dünya’ da bu belirtiler ortak olarak kabul edilir
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri nelerdir
Aşırı hareketlilik : Çocuk da normal çocuklara göre çok daha hareketli yerinde duramama, oturduğu yerde ayak ve kollarını sallama her zaman kıpır kıpır olma hali gözlemlenir.
Oturma sorunu : Çocuk oturması gereken zamanlarda ya oturur fakat eli ayağı durmaz yada doğrudan kalkma isteği duyar. Film izlemek yada bir konuşmacıyı dinlemek gibi sabit etkinliklerde bir şekilde düzeni bozduğu gözlemlenir.
Aşırı konuşma : Çocuk sürekli konuşma eğilimindedir hiç susmayacak gibi davranır ve konudan konuya atlar.
Boş zamanları değerlendirememe : Çocuk boş zamanlarında grup içinde durunamaz ve boş zamanlarında sakin duramaz.
Hazır cevaplılık : Çocuk sorulan soru bitmeden hemen cevap verir.
Sırasını beklememek : Çocuk sırasını beklemeden ya hep öne atılır yada kuralları bu yönde ihlal eder.
Söz kesme : Çocuk konuşulan ortamlarda arkadaşlarının sürekli sözünü keser ve sadece kendisinin konuşmasını ister. Başkalarının konuşmalarına laf yetiştirir ve burnunu sokar.
Dikkat eksikliği : Çocuk dikkatini ayrıntılara veremez derslerini dikkatli dinleyemez, dikkat gerektiren ödevlerde basit hatalar yapar.
Dikkatini uzun süre toparlayamaz : Çocuk dikkatini vermeye çalıştığı ödev yada işlerde dikkatini devam ettiremez ve çabuk sıkılır.
Dinleme Problemi : Çocukla doğrudan konuşulduğunda sanki sizi dinlemiyormuş gibi görünür. Dikkatini size veremez. Dinlese bile çok kısa sürede dikkati dağılır ve söylediklerinizi anlamadığını anlarsınız.
İşlerini tamamlayamama : Çocuk çoğu zaman ödevlerini yada verilen işlerin devamını getiremez. Bakıldığında verilen sorumlulukların çoğunun yarım kaldığını gözlemlersiniz.
Düzenleme eksikliği : Çocuk üzerine alındığı sorumlukları düzenlemek de zorluk çeker. Birbirini takip eden işlerde konutları atlar.
Zihinsel Çaba : Çocuk çoğu zaman zihinsel görev yada işleri yapmaktan kaçınır. Zihin oyunlarını oynamaz. Yada çok çabuk dikkati dağılır ve yenilir.
Unutma ve kaybetme : Çocuğa emanet edilen yada alması gereken eşyaları unutur yada kaybeder. Silgi, kalem, şemsiye, bloknot gibi her zaman kullandığı eşyalarını bir yerler de unutur.
Dış uyarılara karşı hassasiyet : Çocuk dikkatini toplamayı başarsa bile dış uyarılara karşı aşırı hassastır. Dikkati dış uyarılara karşı çok çabuk dağılır ve tekrar toparlayamaz.
Unutkanlık : Günlük yapması gereken işler, görevler, ödevler konusunda çok unutkandır. Çocuğun zekası ile alakalı olmayan bir durumdur. Verilen göreve yönelen çocuk bu görev için yapması gereken bazı bölümleri unutup direk geçebilir.
Yukarıda sayılan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri çocuğunuzda olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Çocuğunuz bu özelliklerden en az altı tanesini sürekli yapıyor ise mutlaka dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu oluşmuş olabilir. Tedavi ne kadar erken başlanır ise çocuğunuzun eğitim ve sosyal hayatı düzenlenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder